Pages

Sunday 26 February 2012

ဂ်ေလဘီမလိုင္မုန္ ႔



ဒီတပတ္ဂ်ေဘဘီမလိုင္မုန္ ႔လုပ္စားၾကမယ္။နည္းသိရင္လုပ္ရတာအလြန္လြယ္ပါတယ္။ဂ်ေလဘီက
ဘရဏီအၾကိဳက္ဆံုးအစားအစာထဲကတခုပါ။လိုအပ္တဲ ႔ပစၥည္းေတြပဲမွဳန္ ႔အစိမ္း ၊ဂ်ံဳမွဳန္ ႔ ( ဘရဏီကေတာ႔
self raising flourကိုသံုးတယ္ plain flour ကိုသံုးလဲရတယ္)၊သၾကား၊ဆီ၊အေရာင္မွဳန္ ႔(optional)။


ငယ္ငယ္တုန္းကဂ်ေလဘီနဲ ႔ပက္သက္ျပီးဇာတ္လမ္းတပုဒ္ရွိတယ္။ဘရဏီတို ႔ေမာင္နွမသံုးေရာက္ရွိတယ္။
အေမရံုးသြားရင္ အိမ္မွာဘဲက်န္ခဲ ႔ၾကတာ။အေမရံုးသြားရင္အေမနဲ ႔အတူတူလမ္းထိပ္က မတ္ေတာ္က်ား
ဆိုင္လိုက္သြားျပီး အေမကေန ႔ခင္းၾကရင္စားဖို ႔မုန္႔၀ယ္ေပးျပီးအိမ္ျပန္လႊတ္လိုက္ေရာ။မတ္ေတာ္က်ား
ဆိုတာကကုန္စံုဆိုင္ဖြင္ ႔တဲ႔တရုတ္မၾကီး ရဲ ႔အမည္။ ကိုတို႔မွာပိုက္ဆံမရွိဘူး မုန္ ႔ဘဲရွိတယ္။ရွိတဲ ႔မုန္ ႔႔ကလည္းအိမ္ျပန္တဲ ႔လမ္းမွာဘဲစားလိုက္တာကုန္ျပီ။ေန ႔ခင္းဘက္ဆိုအကိုအငယ္နဲ ႔ေဆာ ႔တယ္။
တခါတေလဘယ္လိုေဆာ ႔လဲဆိုေတာ ႔အိမ္ေ႔ရွကိုေစ်းသယ္ေတြကျဖတ္သြားျပီးခပ္လွမ္းလွမ္းၾကရင္ လာပါ
အံုးဗ်ိုဳ ႔လိုေအာ္ ျပီးရင္အိမ္ထဲ၀င္ေျပး ။ေစ်းသယ္ၾကီးကဘယ္အိမ္ကေခၚမွန္းမသိဘဲနဲ ႔လိုက္ရွာ မေတြ႔ေတာ႔
မွသူ ႔လမ္းသူ ႔လမ္းသူဆက္သြားေရာ။ေန ႔တိုင္းေတာ႔မလုပ္ပါဘူး တခါတေလပါ။တေန ႔အကိုအၾကီးဆံုးက
ျခံထဲမွာသူ ႔အ၀တ္သူေလွ်ာ္ေနတယ္။အဲ ႔ဒီအခ်ိန္မွာကုလားၾကီးတေရာက္က ဂ်ေလဘီမလိုင္မုန္ ႔႔ေအာ္ေရာင္းျပီးအိမ္နားေလွ်ာက္လာတယ္။ထံုးစံအတိုင္းခမ္လွမ္းလွမ္းေရာက္ေအာင္ေစာင္႔ျပီးမွ ေခၚလိုက္ေရာ
ကံကဆိုးခ်င္ေတာ႔ကုလားၾကီးကျမင္သြားတယ္ ။အဲ ႔တာကိုသိေတာ႔ျခံထဲမွာအ၀တ္ေလွ်ာ္ေနတဲ ႔အကိုၾကီးဆီ
သြားျပီးေတာ ႔ပိုက္ဆံသြားေတာင္းတာ အကိုၾကီးကလည္းအဲ ႔ဒီေန႔ကပိုက္ဆံမရွိဘူးတဲ ႔။ခါတိုင္းဆိုအေမက
သူ ႔ကိုအေရးေၾကာင္းၾကရင္သံုးဖို ႔ပိုက္ဆံေပးထားခဲ ႔တာ ဆိုေတာ႔သူ ႔မွာရွိမယ္ဘဲထင္တာေပါ ႔။အဲ႔ေတာ႔မွ
အကိုၾကီးေစ်းသယ္သယ္ေခ ၚ ျပီးျပီလို႔ေျပာေတာ႔သူလည္းၾကံရာမရာျဖစ္သြားတယ္။ ကုလားၾကီးက
လည္းအိမ္နဲ ႔ေတာ္ေတာ္နီးလာျပီ။ေနာက္ဆံုးပုန္းေနၾကမယ္ဖိုျပီးေတာ အကိုၾကီးလည္းသူေလွ်ာ္ေနတဲ႔
အ၀တ္ဇလံုၾကီးကိုပစ္ခ်ျပီးေတာ ႔သံုးေရာက္သားအိမ္ထဲမွာတံခါးပိတ္ျပီး၀င္ပုန္းေနရတယ္။ကုလားၾကီးက
အိမ္ေ႔ရွမွာ၅မိနစ္ေလာက္ေစာင္ ႔ေနေသးတယ္ေနာက္မွပြစိပြစိေျပာျပီးေတာ႔ျပန္သြားေရာ။အဲ ႔ဒီအခိ်န္ကစ
ျပီးအဲ႔ဒီအက်င္႔လဲေပ်ာက္သြားေရာ။


                                                       ဒီ Measuring cup ေလးေတြသံုးပါတယ္။
        အရင္ဆံုးခြက္အသန္ ႔တလံုးထဲကို ပဲမွုန္ ႔အစိမ္း ကို ပံုထဲမွာပါတဲ ႔ခြက္အစိမ္းေလးနဲ ႔ တခြက္ထည္႔ပါ။
                                                   (ခြက္အစိမ္းေလးက 1/4 ခြက္)


                                                         ျပီးရင္ဂ်ံုမွုန္႔ကခြက္အစိမ္းနဲ ႔သံုးခြက္ ။
                                            အမွုန္ ႔ ၂မ်ိဳးကိုအရင္သမေအာင္နယ္ေပးပါ။
                                   ျပီးရင္ ေရကိုအေပၚကခြက္ကေလးနဲ ႔သံုးခြက္ထည္႔ပါတယ္။
                         

                          ဂ်ေလဘီအေရာင္လိေမၼာ္ေရာင္ထည္ ႔ခ်င္ထည္ ႔ဒါမွမဟုတ္ ရင္saffron ေလးထည္႔။
                          ဘယ္ဘက္ကဘူးကလိေမၼာ္ေရာင္ဘူး။ညာဘက္ကsaffron ဘူးၾကိဳက္တာထည္ ႔။
                         ဆန္းဆန္းျပားျပားျဖစ္ခ်င္ရင္အစိမ္းေရာင္ေတြ၊အနီေရာင္ေတြပါစမ္းၾကည္ ႔လို ႔ရေသးတယ္။
                     

                      အေရာင္ထည္႔ျပီးပံု႔။ျပီးရင္အဲ ႔ဒီအတိုင္းေလး အေပၚကတခုခုအုပ္ျပီး၆-၈နာရီထားေပးပါ။
                       result ေကာင္းေကာင္းေလးလိုခ်င္လွ်င္ေတာ႔၁၀-၁၄နာရီ ထားေပးပါ။

                                                         ၁၄နာရီၾကာေသာအခါ.........................။
                               Icing set ေလးသံုးတယ္။အဲ ႔ဒါမရွိလည္းရတယ္။sandwich bag သံုးလည္းရတယ္။
                         
                 ဂ်ေလဘီလုပ္မဲ ႔မုန္႔နွစ္ေတြကိုထည္ ႔တဲ ႔အခါၾကရင္ေအာက္က ခြက္ကေလးတစ္လံုးခံေပးပါ။
                sandwich bag သံုးတဲ ႔သူေတြကမုန္ ႔နွစ္ေတြထည္ ႔ျပီးမွအိတ္ရဲ ႔ထိပ္ကိုေဖာက္ပါ။
                 
                                သၾကားကို မီးေျမ ႔ေျမ႔ေလးနဲ ႔ၾကြက္ျမီးတန္းတဲ ႔အထိၾကိဳထားေပးပါ။
                       ျပီးရင္ဆီအိုးထဲကို ဂ်ေလဘီမုန္ ႔နွစ္ေလးေတြထည္ ႔ေၾကာ္ေပးပါ။ဆီရဲ ႔အပူခ်ိန္ကမပူလြန္း၊
မေအးလြန္းတဲ႔ အေနအထားေလးမွာရွိရမယ္။ပူလြန္းရင္ မုန္ ႔ေတြကတစစီကြဲထြက္ကုန္တယ္။ေအးရင္လဲ
မုန္ကမပြေတာ ႔ဘူး။က်စ္က်စ္ၾကီျဖစ္သြားတယ္။မ်ားေသာအားျဖင္ ႔၃ ခုေလာက္ေၾကာ္ျပီးရင္ဆီကအရမ္းပူ
လာတတ္တယ္။အဲ ႔ဒီအခါက်ရင္မီေလးကိုေလွ်ာ ႔ေပး။
                                 ဟိုဘက္ဒီဘက္လွည္  ့ျပီးေရႊအိုေရာင္သန္းလာတဲ ႔အထိေၾကာ္ေပး။

                                                            ဆီစစ္ေပးပါ။
                အခုနကသၾကားေရထဲကို တဘက္ကို စကၠန္ ႔သံုးဆယ္ေလာက္ထည္ ႔ျပီးစိမ္ေပးပါ။

                                                          အသင္ ႔စားႏိူင္ေသာဂ်ေလဘီရပါျပီရွင္။


        အေပၚကအခ်ိဳးအစားေတြအတိုင္းလုပ္တာအားလံုးေပါင္းဂ်ေလဘီ ၉ခုရတယ္။၂ခုထဲဓာတ္ပံုထဲမွာပါလို ႔
    ၂ခုထဲရတယ္လို ႔မထင္ၾကနဲ ႔အံုး။အရမ္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။အေပၚကသၾကားေရေလးနဲ ႔ကိုက္စားလိုက္
     ရင္အေပၚရံကမာျပီးအထဲမွာ ဂလိုင္ေပါက္ေလးေတြနဲ    ႔အဲ႔ဒီအထဲမွာလည္း
     သၾကားေရေလးေတြထပ္ရွိေသးတယ္။

10 comments:

Étoile said...

အခ်ိန္ရရင္ လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္...
အခု ည ၂ နာရီ ဗိုက္ဆာေနတာ...
ဟာကြာ email နဲ႕ တစ္ခုေလာက္ attach တဲြျပီး ပို႕ေပးကြာေနာ့္

စံပယ္ခ်ိဳ said...

အရမ္းလုပ္ရခက္မယ္ထင္ထားတာ
ခုဖတ္ေတာ႔လဲလြယ္ေနသလုိပဲ
မလုပ္တတ္တာခက္တယ္
ၾကည္႔ျပီးစားခ်င္လာတယ္ လုပ္ျပထားတာကလဲစိတ္၀င္စားဖုိ႔ေကာင္းတယ္လုပ္ျပီးသား
မုန္႔ေလးကတစ္ကယ္႔ကုိဆုိင္မွာ၀ယ္ထားတဲပအတုိင္းပဲ
ခင္မင္တဲ႔ jasmine

ဘရဏီ said...

Etoileေရemail addressမသိလို ႔႔သိရင္ခ်က္ျခင္းကိုပို ႔ေပးလိုက္အံုးမွာ။ေက်းဇူးဘဲမမဂ်က္ပထမဆံုးအၾကိမ္ၾကိဳးစားတုန္းကဆိုမေအာင္ျမင္ဘူး။ဒါကသံုးၾကိမ္ေျမာက္။

Mrs. Bagel said...

ေတာ္လိုက္တာ ညီမေလးက။ လုပ္ရခက္မယ္ထင္တာ။ ဒီတစ္ေခါက္ စာေတြ အားရင္ လုပ္ၾကည့္ဦးမွ။

Evy said...

လာအားေပးသြားတယ္ ညီမေလး ဘရဏီေရ။ measuring cups ေလးေတြ လွလုိက္တာ

ဘရဏီ said...

မျမတ္ၾကည္ ၾကံမဆိုင္ရရင္၀က္သားနဲ႔ခ်က္ေကြ်းမယ္။
မEvy လာအားေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

Thinzar said...

ဒီလိုေသခ်ာအဆင့္ဆင့္ လုပ္ျပေတာ့လည္း လြယ္သလိုလို.. စိတ္ကူးေပါက္တဲ့တစ္ေန႔ လုပ္စားဦးမွဘဲ.. :)

ဘရဏီ said...

လုပ္စားၾကည္ ႔thinzar ေရ

Iora said...

ေတာ္လိုုက္တဲ့ဘရဏီေလး...
အိုုင္အိုုရာ

ဘရဏီ said...

ေက်းဇူး :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...